Sa aveti o zi minunata!

Dimineata cand prima raza de soare ne dezmearda la sculare, trebuie sa zambim, sa multumim ca avem in fata o noua zi, o minunata zi, o zi unica, o zi de mari realizari, o zi de bucurii si o zi plina de piosenie!

joi, 8 iulie 2010

Un nou zid chinezesc de …. apa!?

China are in executie un proiect ingineresc gigant, care va fi cea mai mare dislocare a populaţiei în China după construirea Barajului de pe Rîul Yangtze (1,3 milioane de oameni).

Viitorului Baraj de pe Danjiangkou din Provincia centrală Hebei care este o adevărată operă inginerească si care va salva Beijingul de lipsa apei. Dizavantajul este ca vor trebui să plece 345.000 de oameni ("Ziarul Poporului" - "Pe Yangtze am avut pentru deplasarea populaţiei 10 ani, acum avem numai 2" - spune Zhang Jiyao’ seful de proiect). Acest baraj a inceput în anii ‘50, pe afluentul Han al Rîului Yangtze , Barajul Danjiangkou a fost unul din cele mai mari din Asia. Acum se lucrează zi şi noapte la mărirea acestuia cu două treimi, în care nivelul apei va ajunge la 175,5 m.

Dar colosalul baraj este numai o parte a proiectului chinez. O completare a acestuia este proiectul "Transferul apei din Sud spre Nord", în valoare de 62 miliarde de dolari, un adevărat Mare Zid Chinezesc modern. El va duce apa din sudul umed al Chinei spre Nord, unde aceasta lipseşte. Staţii de pompare, canale şi tunele vor trimite apa din Yangtze cu 1,5 km mai departe, va umple coridoarele uscate ale rîurilor Galben şi Hai, precum şi rezervoarele de apa de lîngă Beijing.

Depresiunea nordică a Chinei, unde locuieşte un chinez din 3, dispune de abia 7% din resursele de apă. Problema nu este nouă, dar a devenit dramatică în ultimii ani. Prin Beijing nu trece nici un curs de apa semnificativ, Capitala fiind aprovizionată cu apă din două rezervoare uriaşe de lîngă oraş. Între 1949 şi 2008, cantitatea de apă pe cap de locuitor al Beijingului a scăzut la 230 mc/an.

Astazi conducătorii Chinei - din care mulţi sînt de formaţie tehnică - iubesc marile proiecte inginereşti. Lucrările au demarat în anul 2002 şi vor fi încheiate peste 40 de ani. Dacă va reuşi, în nordul ţării va curge anual o cantitate astronomică de 44,8 miliarde mc de apă din Yangtze (al 3-lea rîu al lumii).

In viitor China va fi acoperită de canale, staţii de pompare şi rezervoare. Apa va ajunge la Beijing şi la Tianjinu, aflat la 100 km distanţă. Proiectul prevede aducerea apei din Yangtze pe 3 căi: Est, Centru şi Vest. Barajul Danjiangkou face parte din cea de a doua categorie. Lucrările continuă aici din anul 2004, dar pe drum au apărut dificultăţi, cresc cheltuielile, sunt probleme cu mutarea populaţiei, iar prima apă care a ajuns la Tianjinu nu poate fi băută. Beijingului i s-a promis apă potabilă în anul 2010, dar termenul acesta a fost amînat cu 4 ani.

Lucrurile nu stau mai bine nici pe calea de Est. Acolo chinezii vor să refacă un canal antic, care se va numi Marele Canal. Construit în secolul VI, canalul este unul din miracolele Chinei; el a unit Beijingul cu Portul Hangzhou, aflat la 1776 km spre Sud. Este în plan, între altele, construirea unui canal subteran sub Rîul Galben.

Nu se ştie dacă, în general, va începe construirea celei de a treia căi de Vest, care va trece prin 5 zone active tectonice, unde au avut loc puternice cutremure de pămînt (în 2008). Unii oameni de ştiinţă vorbesc deschis de faptul că un proiect care vizează schimbarea cursului rîurilor este o soluţie din altă epocă. Într-o situaţie similară, alte ţări, precum Chile, care au decis conservarea resurselor existente şi, între altele, majorarea preţului la apă. Dar aceste masuri sunt, masuri palliative si de presiune asupra populatiei si care nu aduc bunastare ci numai restrictii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu