Viitorului Baraj de pe Danjiangkou din Provincia centrală
Dar colosalul baraj este numai o parte a proiectului chinez. O completare a acestuia este proiectul "Transferul apei din Sud spre Nord", în valoare de 62 miliarde de dolari, un adevărat Mare Zid Chinezesc modern. El va duce apa din sudul umed al Chinei spre Nord, unde aceasta lipseşte. Staţii de pompare, canale şi tunele vor trimite apa din Yangtze cu 1,5 km mai departe, va umple coridoarele uscate ale rîurilor Galben şi Hai, precum şi rezervoarele de apa de lîngă Beijing.
Depresiunea nordică a Chinei, unde locuieşte un chinez din 3, dispune de abia 7% din resursele de apă. Problema nu este nouă, dar a devenit dramatică în ultimii ani. Prin Beijing nu trece nici un curs de apa semnificativ, Capitala fiind aprovizionată cu apă din două rezervoare uriaşe de lîngă oraş. Între 1949 şi 2008, cantitatea de apă pe cap de locuitor al Beijingului a scăzut la 230 mc/an.
Astazi conducătorii Chinei - din care mulţi sînt de formaţie tehnică - iubesc marile proiecte inginereşti. Lucrările au demarat în anul 2002 şi vor fi încheiate peste 40 de ani. Dacă va reuşi, în nordul ţării va curge anual o cantitate astronomică de 44,8 miliarde mc de apă din Yangtze (al 3-lea rîu al lumii).
In viitor
Lucrurile nu stau mai bine nici pe calea de Est. Acolo chinezii vor să refacă un canal antic, care se va numi
Nu se ştie dacă, în general, va începe construirea celei de a treia căi de Vest, care va trece prin 5 zone active tectonice, unde au avut loc puternice cutremure de pămînt (în 2008). Unii oameni de ştiinţă vorbesc deschis de faptul că un proiect care vizează schimbarea cursului rîurilor este o soluţie din altă epocă. Într-o situaţie similară, alte ţări, precum
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu